Amint elolvastad és végiggondoltad az egyes pontoknál található kérdéseket is, máris használhatod őket új ötletekként. Ezekkel felpörgetheted nem csak a csapatépítésed, de a csapatod eredményességét is. Csak kövesd őket, és hamarosan szuperhős irodisták fognak körül venni!

1. Alkossatok egységes jövőképet!

 

Minden sikeres szervezet alapja, hogy az összes csapattag ugyanazt a víziót lássa maga előtt megvalósítandó célként. Szánjatok rá időt, hogy csapatként vizionizáljátok, mit akartok megteremteni, és merre tartotok! Egyben kiváló lehetőség kínálkozik arra, hogy megünnepeljétek a jelen sikereit.

Tedd fel a kérdést: Mindenkinek világos, érthető a vízió? Minden csapattag ugyanazt érti alatta?

2. Szülessenek közös célok!

 

Győződj meg róla, hogy a szervezeti-, projekt- és program célokat mindenki pontosan érti-e! Nagyon fontos, hogy minden csapattag tisztában legyen vele, hogy erőfeszítései hogyan járulnak hozzá a Nagy Egész sikeréhez.

Tedd fel a kérdést: mindenki tudja, milyen szerepe van a vállalati célok elérésében? Mindenki tudja s érti pontosan, mik is pontosan ezek a célok?

3. Tisztázd a szerepeket és a felelősségi köröket

 

Szervezetek, csapatok egyik legnagyobb kihívása a céljuk felé vezető úton az szokott lenni, hogy nincsenek letisztázva az egyéni szerepek és felelősségi körök. Ezek lefektetése segíthet abban, hogy elérjétek a közös víziót, célokat. 

Tedd fel a kérdést: Mennyire világos a kollégáidnak, hogy mi a specifikus szerepük? Értik, tudják pontosan, mi a felelősségi körük? Hol vannak szerepek és felelősségi körök között átfedések a csapattagok között? S az osztályok között?

4. Gondoskodj vezetői támogatásról

 
A vezetők, a managerek kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy a tanulási folyamat folyamatos legyen. Gondoskodj arról, hogy a vezetők – egészen a tulajdonosi szintig – kapjanak visszajelzést arról, hogy a kollégáknak milyen igényeik vannak, s fontos, hogy ezek a csapatépítések során is hangsúlyt kapjanak. A vezetőknek pedig abban lesz újra nagy szerepe, hogy a csapatépítéseken szerzett tudás aztán beépüljön az iroda életének mindennapjaiba. 

Tedd fel a kérdést: Milyen rendszereket használtok jelenleg a kollégák képzésére, fejlesztésére? Van esetleg valamilyen coaching programotok?

5. Vess be játékos feladatokat

 

A csapatépítés lehet szórakoztató és kihívásokkal teli, egyszersmind támogathatja a csapatokat, hogy elérjék potenciáljuk csúcsát. Tűzd ki célul, hogy a résztvevők elkötelezettsége erősödjön és kihívásokkal találják szembe magukat. Mérlegeld, érdemes lehet-e egy tapasztalt külsős facilitátort behozni, aki támogatni tud a törekvéseidben.

Tedd fel a kérdést: Milyen típusú aktivitások, gyakorlatok működnének a legjobban a csapatodnál? Milyen fontosabb témák merülhetnek fel bennük, amire érdemes fókuszálni?

6. Mozduljatok ki az irodából!

 

Az irodában tartott csapatépítés idegesítő lehet és bomlasztó hatást is kelthet. Az e-mailek, hangüzenetek és sürgős teendők csábítása gyakran elsőbbséget élvez, ha a teljes csapatnak szervezel irodai csapatépítő élményt. Csökkentsd ezt a zavarkeltő tényezőt, s szervezd a csapatépítő tréninget irodán kívülre.

Tedd fel a kérdést: Milyen környezet lenne előnyös a csapatodnak? Vannak szervezetek, akik a hivatalos környezetet részesítik előnyben csapatépítő programjaikhoz, míg mások a természet közeli, szabadtéri helyszíneket preferálják.

7. Alkoss Akciótervet!

 
Alkoss akciótervet, hogy hogyan épüljön be a csapatépítés a mindennapokba. Gyakori, hogy a csapatépítő programok alig kapcsolódnak a mindennapi üzleti vagy szervezeti élethez, célokhoz. A csapatépítés tervezésekor gondoskodj arról, hogy legyenek kapcsolódási pontok a program és a szervezet mindennapi élete között, hogy a résztvevők „hazavihessék” a tanultakat. Ez történhet pl. úgy, hogy a programba belecsempészel egy kis akció terv készítést, s később ezeket a vezetők a szokásos heti meetingen visszakövethetik, hogy ne vesszen el a tudás. Vagy coaching-gal is elérheted ugyanezt. Ebben az esetben járd körbe előbb, az egyéni, kis csoportos vagy nagy csoportos coaching működne nálatok a legjobban.

Tedd fel a kérdést: Hogyan tudnád támogatni és fenntartani, hogy mind egyéni, mind csoport szinten jól működjön az akcióterv készítés? Milyen rendszereket használtok jelenleg az elkészült akciótervek nyomon követésére? Fordítotok-e időt erre a heti megbeszéléseken, vezetői egyeztetéskor, vagy a belső/külső coaching ülések alkalmával?

8. Szánj időt arra, hogy megismerd a csapatod tagjainak igényeit

 
Egy olyan szervezeti légkört teremtve, ahol a kommunikáció nyitott, s a csapattagok bátran elő tudnak hozakodni az igényeikkel, a csapatépítő törekvések is sokkal fókuszáltabbá és produktívabbá válnak. 
Derítsd ki, hogy a csapatod tagjai egészen pontosan mire vágynak, hogy munkájukat fokozni tudják, még a csapatépítés szervezése előtt. Ez történhet facilitátor segítségével, fókusz csoportok vagy kollégák külön-külön megkérdezésével, vagy akár egy e-mailes kérdőív útján is. A csapatépítések egyik leggyakoribb csapdája, hogy nem egyeznek a csapat igényeivel. Gondoskodj arról, hogy elegendő időt fordítasz az igények alapos felmérésére.

Tedd fel a kérdést: Mi a csapatod tagjainak top három prioritása? Mi a legjobb módja annak, hogy megtudd ezeket az egyes csapattagoktól?

9. Legyen rendszeres

 

Az évi egyszeri csapatépítő programok nagyban hozzájárulhatnak a csapat rövidtávú morális fellendüléséhez. Gondolj bele, mi lenne, ha mindez gyakrabban történne? Képzeld csak el az eredményeket! Ha ugyanazt a facilitátort használod egymást követően, az még további hozzáadott értéket jelenthet. A bizalom és egymás megértése csapaton belül általában akkor a legmagasabb egymást követő üléseken, ha a facilitátor személye is ugyanaz.

Tedd fel a kérdést: Mennyi időt tud a Szervezetünk idén csapatépítésre szánni? Hogyan fog(nak) ez(ek) felépülni?

10. Have Fun!

 

A legfontosabb egy csapatépítésben, hogy élvezetes legyen és jó hangulatban teljen. Emellett legyen releváns és hordozzon jelentést a csapat számára. Tervezzétek meg a facilitátorral, hogy milyen felépítés és milyen témák tudnak a legtöbbet kihozni a csapatból.

Tedd fel a kérdést: Milyen típusú szórakozás illene hozzátok a leginkább, figyelembe véve a szervezeti kultúrát és filozófiát?

Ha tetszettek az ötleteink, próbálj beleépíteni a következő csapatépítésbe néhányat közülük, legyen az akár elvonulás, team coaching, vagy egy workshop. Ezek bármelyike hozzásegíthet benneteket ahhoz, hogy kitartóbb és produktívabb csapat legyetek!

 

 

Forrás: www.innovativeteambuilding.co.uk