Egy céges elvonulás megszervezése komoly terhet jelenthet, de nem kell túlbonyolítani.

 

A „Vonulj vissza, hogy haladhass előre” témájú idézetek egyre több helyen köszönnek vissza – nem véletlen, hisz van bennük igazság! Ahhoz, hogy előrébb juss és meglásd, hogy merre is van az előre, néha meg kell állnod és elmélyedned abban, hol is vagy most.

Egy-egy céges elvonulás elképesztő előnyöket nyújthat. Ideális környezetet teremt nagy bejelentéseknek, sikerek megünneplésének, évértékeléseknek, új ötletek megszületésének, vagy a következő év megtervezésének. Remek lehetőség kínálkozik jutalmazásra, motiválásra, oktatásra, vagy épp a teljes csapat felrázására és eggyé kovácsolására.

 

A céges elvonulás megszervezése komoly kihívást jelenthet, főleg, ha még új a terep számodra, de valóban nem kell túlbonyolítani. A kulcs, hogy válassz egy olyan központi témát, ami majd mindent szépen összefog, legyen egész idő alatt pozitív a hangulat, és örömmel csatlakozzanak a kollégák.

 

1. Gondoskodj arról, hogy valóban elvonulás legyen

Eszedbe se jusson, hogy dolgozzatok az elvonulás alatt is.

 

Az elvonulás egyik fő célja, hogy a mindennapok csatározásaitól egy lépést hátralépjünk, fellélegezzünk kicsit, és elirányítsuk a figyelmünket az üzleti életről  Épp ezért nem jó választás az irodában maradni. Ha csak beültök a tárgyalóba, az emberek nem fognak tudni elvonatkoztatni, el fog maradni a kiszakadás érzése. Akár a közeli parkra, vagy egy 5 csillagos hotelre esik a választásotok, a lényeg, hogy az irodából szabaduljatok ki. A megváltozott környezet felrázza a csapat energiáját, mert végre nem a megszokott közegben látják egymást. Sőt, egy egyedülálló helyszín az elvonulás sikerességének egyik legkönnyebben megvalósítható eleme.

 

2. Válassz témát

 

Lehet az elvonulásotok egy könnyű nyári grillezés vagy épp egy egész hétvégés síelés, mindenképp kell legyen egy központi téma, amelyre felfűzheted a programokat, és amely egy egésszé formálja a rendezvényed. A téma lehet a megalapítás, motiválás, csapatépítés, képzés, újra szerveződés, vagy akár a sikerek megünneplése. Bármi is legyen az elvonulás célja, nagyon fontos, hogy tedd világossá mindenki számára – a választott téma által. Ez nemcsak összefogja majd az elvonulást, de Neked is egyértelműbb irányt nyújt az aktivitások tervezésénél.

 

3. Igazítsd az elvonulást a cég méretéhez

 

Ha kis cégről beszélünk, kevesebb mint 10 alkalmazottal, akkor remek ötlet lehet például egy hétvégi kempingezés egy vízparti nyaralóban vagy egy hegyi faházban, tág körből meríthetsz, sok minden könnyen megvalósítható 10 ember számára. Ha ez a kicsi cég sikeres évet zárt, akár megfontolhatjátok azt is, hogy egy trópusi vagy hegyvidéki kiruccanással „villogtok”. Vagy például, ha elég tágas az otthonod, és egy kicsit személyesebbé tennéd az elvonulást, meg is hívhatod a kollégákat az otthonodba, mondjuk egy kellemes grillezésre.   

 

4. Készíts reális büdzsét, és tartsd magad hozzá

 

Nem kell, hogy az elvonulás valami nagyon távoli és drága helyen történjen. A lényeg, hogy a csapattagok jobban megismerjék egymást, ezáltal erősödjön a bizalom és így maga a csapat, pattanjanak ki új ötletek, és szülessenek tervek a jövőre nézve. Kihasználhatja a céged az iparági konferenciákat, hogy azokat követően, onnan kiindulva hátizsákos túrát szervezz, ezzel az útiköltségen is tudtok spórolni. Bármekkora is a büdzséd, legyen az épp csak elég egy közös ebédre, vagy akkora, hogy elrepültök belőle a Bahamákra, a lényeg, hogy maradj a pénzügyi kereteid között, így elkerülhetsz egy komoly stresszfaktort.

 

5. Ha az elvonulás jutalmazás célú, akkor jutalmazz mindenkit egyenlően

 

Néhány cég magasra teszi a mércét és egy hetes karib szigeteki nyaralásra viszi a sales csapatát, viszont előfordul, hogy a többieket csak valami elcsépelt aprósággal „lepi” meg. Egyetlen vállalkozás sem virágozhat és növekedhet értékesítés nélkül, de reflektorfénybe helyezni a sales csapatot minden évben, míg figyelmen kívül hagyni a többi kollégát, akik szervesen hozzájárulnak a sikerekhez, az körülbelül olyan, mintha lenne 4 gyereked, de csak az egyiknek rendezel szülinapi zsúrt. Egy növekvő vállalatnál minden egyes csapattag a motor egy-egy mozgatórugója, mindannyian előrébb mozdítják a céget, s a legjobb módja a lendület fenntartásának az, hogy mindenkit észreveszel és elismersz, aki ebben részt vesz. Ne kedvezz egyetlen osztálynak kiemelten, úgy, hogy a többieket közben ignorálod. Az elvonulások egyik legfontosabb célja, hogy a különböző osztályokon dolgozók megismerjék egymást és új kötelékek alakuljanak, úgyhogy senkit se hagyj hátra!

 

6. Csempéssz be egy kis versenyt

 

Egy kis verseny fantasztikus módja a figyelem felébresztésének. Legyen szó akár paintballról, akár egy brainstormingon a legkülönlegesebb ötletért való versengésről, egy kis baráti vetélkedés új szintre emeli a hangulatot és a motivációt. Ha valóban fel akarod pörgetni az interakciókat és a motivációt, ajánlj bátran csábító díjakat, egy kedves ajándékcsomagot, vagy akár egy szabadnapot mondjuk egy forró nyári napra.  

 

7. Sose becsüld alá az étel fontosságát

  

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a sikeres elvonulásokegjelentősebb alkotóeleme. Ha az étel rémes, az emberek hamar elszivárognak, viszont ha a lehető legfinomabb, amit csak megengedhettek magatoknak, akkor boldogan maradnak, és csevegnek.

Ha valami miatt meg kell húznod a kiadásokat, az semmiképp se az étel legyen. Ha grilleztek a parkban, szerezz be ínyenc grillkolbászokat. Ha a környék legpuccosabb hotelébe szervezed a hétvégi elvonulást, gondoskodj arról, hogy maradjon keret a büdzsében a jó fogásoknak. Bármilyen rendezvényről legyen szó, a jó „kaja” jó eredményeket szül.     

 

Forrás: www.entrepreneur.com

Az év mely szakára időzítsd a céges csapatépítő napot?

Korunk versenyző világában elengedhetetlen, hogy a vállalkozások alkalmazottaiknak bizonyos időközönként csapatépítést szervezzenek. A humán erőforrás a legegyedibb, legkevésbé kódolható, ugyanakkor a legnagyobb potenciális előnyt nyújtó tényező az üzleti világban....

6 módszer, hogyan építs hosszútávon sikeres csapatot

Remek vezetők képesek arra, hogy remek csapatokat hozzanak létre. Legyen szó munkahelyről, profi sportolókról, vagy épp helyi közösségekről, a csapatok felépítéséhez elengedhetetlen, hogy vezetőként értsük az embereinket, az erősségeiket, s hogy mivel lehet őket...

Kapcsolatokat akarsz építeni? Találd meg a módját, hogy együtt nevessetek!

Egy friss kutatás szerint a nevetés a kulcs új társas kapcsolatok kialakításához és a meglévőek mélyítéséhez is.   A humor és a nevetés elképesztően hatékony eszköz lehet a munkahelyen is. A Harvard és a Pennsylvania Egyetem friss kutatása szerint azokat, akik...