Egy friss kutatás szerint a nevetés a kulcs új társas kapcsolatok kialakításához és a meglévőek mélyítéséhez is.

 

A humor és a nevetés elképesztően hatékony eszköz lehet a munkahelyen is.

A Harvard és a Pennsylvania Egyetem friss kutatása szerint azokat, akik szívesen elsütnek egy-egy poént az irodában, sokkal magabiztosabbnak és alkalmasabbnak gondolják kollégáik. Egy másik, az amszterdami VU Egyetem és a Nebraska Egyetem által publikált kutatás pedig azt találta, hogy a nevetéssel átszőtt meetingek sokkal inkább vezettek produktivitáshoz és több innovatív megoldást szülnek.

Az Oxfordi Egyetem és a finnországi Turku PET Centre & Aalto Egyetem által végzett legújabb kutatások pedig azt állapították meg, hogy amikor az emberek különböző társasági szituációkban együtt nevetnek, endorfin hormon szabadul fel az agyban, melynek hatására élvezetes, nyugtató érzések áradnak szét a testben, ez pedig a biztonság-, és az egymáshoz kötődés érzését váltja ki.  

A kutatás során a résztvevők agyát egymás után kétszer átvilágították. Az első alkalom előtt 30 percet töltöttek teljesen egyedül, csendben egy szobában, a második előtt ugyancsak 30 percet, de már a közeli barátaikkal, vicces videókat nézve. A kutatás a baráti társaságban töltött idő és közös nevetgélés után az agy három különböző területén azonosított endorfin termelődést.

A kutatók szerint ez a fajta kapcsolatépítési gyakorlat egyedülálló az élővilágban, s csak az emberekre jellemző. És a legjobb benne, hogy ragályos.

„A többi főemlős egymás tisztítgatásával tartja fenn társas kapcsolatait, mely hatására ugyancsak szabadul fel endorfin. Ez azonban igencsak időigényes elfoglaltság.” magyarázza Robin Dunbar, az Oxfordi egyetem professzora.

„Mivel az együtt-nevetés mindannyiunk agyában hasonló kémiai válaszokat indít el, lehetővé válik az emberi társas kapcsolatok nagy arányú terjedése: a nevetés rendkívül ragadós, s így az endorfin válasz nagyon könnyen terjed szét együtt nevető, akár nagy létszámú társaságokban is.”

Szóval ha legközelebb új barátokra szeretnél szert tenni, vagy szeretnéd, hogy kollégáid közelebbi kapcsolatba kerüljenek és jobban bízzanak egymásban, akkor nincs más dolgod, mint olyan programokat kitalálni és megszervezni, ahol nagyobb valószínűséggel fogtok együtt nevetni, miközben közösen alkottok valamit, együtt mozogtok, sportoltok, vagy épp izgalmas feladványokat fejtetek meg.

Forrás: www.entrepreneur.com